Cactusleer

Vegantisch leer van de Nopal cactus

Home » Leersoorten » cactusleer

Cactusleer | Nopalleer

Cactusleer is een nieuwe alternatieve leervorm en wordt gemaakt van de Nopal cactus. Cactusleer heeft dezelfde eigenschappen als dierlijk leer, maar is volledig vegan. Het veganistisch leer, of vegan leer wordt vervaardigd uit de volwassen volgroeide scheuten van de Nopal cactus zonder dat er chemicaliën, ftalaten en PVC bij het productieproces nodig zijn. Cactusleer is gedeeltelijk biologisch afbreekbaar. Een prachtig alternatief voor dierlijke leersoorten als runderleer of geitenleer.

eigenschappen leer van de cactus

Anders dan ananasleer is cactusleer niet echt een restproduct. De nopal cactus wordt in dit geval speciaal gekweekt in Mexico. Voor het leer worden de volwassen scheuten van de plant gebruikt. De basis van de cactus blijft staan en kan weer verder uitgroeien. De afgesneden bladeren worden vermalen en verwerkt tot leer. Ondanks deze vreemde plantaardig basis blijken de eigenschappen van het leer heel sterk overeen te komen met "gewoon" dierlijk leer. Cactusleer is:

 • sterk
 • soepel en flexibel
 • zacht
 • elastisch
 • ademende stof
 • duurzaam
 • slijt- en scheurvast
 • eenvoudig te verwerken

Het cactusleer is vochtbestendig en heeft een dichte structuur, waardoor de stof minder gevoelig is voor vuil en vet.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden, kleuropties en dikte? Neem dan contact op of kom eens langs.

Cactusleer van de Nopal cactus

Wat is cactusleer precies?

Het cactusleer is afkomstig uit Mexico en wordt vervaardigd van de Nopal cactus. Deze cactussoort groeit er in grote getalen, maar voor het leer worden deze cactussen speciaal gekweekt op een cactusfarm. De afgesneden scheuten worden tot pulp vermalen. De pulp wordt gedroogd en vervolgens vermengd met niet giftige chemicaliën. Na het proces ontstaat een stevige organische stof met dezelfde eigenschappen van dierlijk leer. Sterk, duurzaam en niet te onderscheiden van echt leer, maar veel beter veel beter voor het milieu.

De vele voordelen van het leer van een cactus

Het leer is biologisch afbreekbaar

Er is aanzienlijk minder water nodig in het gehele proces

Zelfde toepassingsmogelijkheden als dierlijk leer

Zeer duurzaam. Gaat ca. 10 jaar mee (afhankelijk van gebruik)

Grondstoffen altijd voorradig

Nopalleer of vegan leer

Omdat het leer vervaardigd wordt van de Nopal cactus wordt het leer ook wel nopalleer genoemd. De Nopal cactus vormt de ideale basis voor de productie van dit alternatieve leer. Door de plantaardige basis van het cactusleer valt het leer ook onder vegan leer. Een duurzame gedachte toch?

Toepassingen voor cactusleer

Cactusleer is erg sterk en daardoor ook zeer veelzijdig. Doordat het leer slijt- en scheurvast is is het te gebruiken voor vele toepassingen gebruikt worden zoals:

 • (hand)tassen
 • portemonnees
 • autobekleding
 • meubels
 • kleding
 • schoenen

Wil je geen gebruik maken van dierlijk leer, dan is cactus leer een uitstekende vegan basis en kun je het uitstekend combineren met kurkleer en ananasleer. Maakt de leersoort niet uit? Kies dan is een combinatie met tuigleer, runderleer of een andere leersoort een prima mogelijkheid.

Een aantal feiten en weetjes over cactussen en het leer

Cactussen kunnen groeien op zeer schrale grond en hebben zeer weinig water nodig. De plant is in staat om vocht uit de atmosfeer op te slaan en te gebruiken. Er is voor de groei dus nagenoeg geen extra vocht nodig. Voor een kilo cactuspulp is ongeveer 200 liter water nodig. Voor andere gewassen is voor dezelfde hoeveelheid zo'n 1000 liter nodig. 

De cactus wordt niet in z'n geheel gebruikt. Alleen de volwassen scheuten worden van de plant gesneden. De cactus groeit eenvoudig verder en hoeft dus niet afgeschreven te worden, of opnieuw aangeplant te worden. Elke 6 tot 8 maanden kan er opnieuw worden geoogst. 

De opbrengst aan basisgrondstof is per cactus groot. Voor een vierkante meter stof zijn ongeveer drie planten nodig. De cactus kan overal groeien, ook op plekken waar andere gewassen het af laten weten. Ook de minst vruchtbare gebieden kunnen worden gebruikt voor de productie van grondstoffen.

Veganistisch cactusleer

Cactusleer kopen of een offerte aanvragen

Het cactusleer is in een aantal kleuren verkrijgbaar. Aangezien het leer betrekkelijk nieuw en nog uniek is, is de voorraad beperkt. Wil je graag meer informatie ontvangen of direct een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze showroom.

Andere alternatieve leersoorten