Kurkleer

Home » Leersoorten » Kurkleer

Kurkleer ( of kurkstof)

Ben je op zoek naar een duurzaam en ecologisch verantwoord alternatief voor leer? Overweeg dan eens om kurkleer te gebruiken. Kurkleer is betrekkelijk nieuw, maar sterk in opkomst als leeralternatief.

Kurk heeft een grillige, rustieke structuur en is daarmee uniek. De kleuren kunnen verschillen en zo ook de nerf. De ene nerf is grover van structuur dan de ander. Kurk is te krijgen van zeer fijn tot zeer grof. Voor het vervaardigen van tassen is het fijne soort kurkleer zeer geschikt.

eigenschappen van kurkleer

Kurkleer of kurkstof heeft geweldige eigenschappen. Deze eigenschappen zijn zeker niet bij iedereen bekend. Kurkleer is:

 • Elastisch
 • Hittebestendig
 • Scheurvrij
 • Waterafstotend
 • Vuilafstotend
 • Vet afstotend

Wil je meer informatie over de mogelijkheden, kleuropties en dikte? Neem dan contact op of kom eens langs.

Bestellen kan ook direct in onze webshop.

Voorbeelden van kurkleer
Kurktextiel 7

Mededeling: in verband de lockdown's in vele landen van Europa is het moeilijker om de voorraden op peil te houden of aan producten te komen. Momenteel hebben we de kleuren cognac, blauw, zachtgroen, donkergroen/zwart en naturel kurkleer (zie bovenstaande foto) met een dikte van 0,8 mm op voorraad. Neem contact met ons op voor meer informatie of over de mogelijkheden.

Toepassingen voor kurkleer

Het kurkleer is zeer geschikt is voor toepassingen als:

 • (hand)tassen
 • portemonnees
 • prikborden
 • wandbekleding / behang
 • onderzetters

Ook kurkstof is in diverse kleurschakeringen en met verschillende prints te bestellen. Wil je bijvoorbeeld een unieke handtas maken? Dan hoeft dat niet perse in een naturel-kleur zoals wij kennen, maar zijn ook donkere kleuren verkrijgbaar.

Het product laat zich zeer goed combineren met echte leersoorten zoals tuigleer, runderleer en buffelleer.

Tas van kurkleer

Wat is kurkleer eigenlijk?

Kurkleer is eigenlijk geen echt leer, maar wel een natuurproduct. Het “leer” is afkomstig van de bast van de kurkeik. Het voordeel van kurkleer is dat de eik niet hoeft te worden omgehakt om het leer te kunnen oogsten. De bast kan van de eik worden verwijderd zonder dat dit gevolgen heeft voor de boom. De boom is instaat om eens in de zoveel jaar kurk te leveren. De bast dient daarvoor weer voldoende aangegroeid te zijn.

Tas van kurkleer in combinatie met tuigleer

Kurkleer kopen of een offerte aanvragen

Het kurkleer is in vele kleuren en diktes te verkrijgen. Wil je graag meer informatie ontvangen of direct een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op via de button of kom langs in onze showroom. Wil je direct een 0,5 m² of 1,0 m² bestellen, dan kan dat ook. Bezoek hiervoor onze webshop

Andere alternatieve leersoorten

Voorbeeld van ananasleer in verschillende kleuren

Ananasleer Piñatex

Meer over ananasleer