Splitleer, wat is het eigenlijk

Home » Leersoorten » Splitleer

Wat is splitleer?

De term splitleer zegt eigenlijk al genoeg? Splitleer wordt verkregen door het splitsen van de huid. Dikkere huiden, zoals de runderhuid, worden vaak gespleten. De dikte van een koeienhuid verschillen van 5 mm tot wel 10 mm. Leer is na het splitsen makkelijker te verwerken.

Drie lagen splitleer

Afhankelijk van de dikte van de huid kan deze in twee of drie lagen worden gesplitst. De kwaliteit van het leer verschilt per laag. Dit heeft te maken met de vezelstructuur, die per laag anders van samenstelling is.

  • Nerfsplit (nerfleer)
  • Kernsplit
  • Vleessplit

Nerfsplit

Nerfsplit is de mooie toplaag van de huid. Dit is de kant van het leer waar de haren hebben gezeten. Nerfsplit is het meest kostbare deel van de huid. In deze laag zie je de mooie nerfstructuur. Nerfsplit is ook de meest duurzame laag. De structuur van de vezels is hier dicht en compact. Het scheuren van leer zal hierdoor nagenoeg niet voorkomen.

Kernsplit

De dikste huiden kunnen in drie lagen worden gesplitst. De middelste laag, de kern, wordt kernsplit genoemd. Kernsplit (middensplit of tussensplit) heeft een mindere dichte vezelstructuur en heeft aan beide zijden een opgeruwd oppervlak. Kernsplit is minder duurzaam dan Nerfsplit en wordt ook verhandeld onder de naam suède.

Vleessplit

Vleessplit is de binnenste laag van de huid en kwalitatief het minst sterk. De vezelstructuur is erg open en gevoelig voor vlekken, vocht en beschadigingen.

De binnenste lagen van de huid vallen onder het splitleer. Het leer wordt nog veel toegepast in de kleding industrie. Zo zie je splitleer nog veel terug in schoenen. Splitleer is vanwege de grove structuur van de vezels dus minder sterk en meer gevoelig voor verkleuring door licht.

 

Wil je meer informatie over de mogelijkheden, kleuropties en dikte? Neem dan contact op of kom eens langs.

Uitleg wat splitleer is

Toepassingen voor Splitleer

Het plantaardig gelooide tuigleer is zeer geschikt is voor toepassingen als:

  • labels
  • telefoonhoesjes
  • leren handgrepen
  • mes- / zwaardschedes

en afhankelijk van de dikte ook voor:

  • tassen
  • pashouders
  • en portemonnees

 

Kwaliteit splitleer

Splitleer is weliswaar iets kwetsbaarder dan nerfleer, maar dat neemt niet weg dat kwalitatief goed splitleer prima gebruikt kan worden voor het vervaardigen van leerproducten als schoenen, labels, en kleding. Splitleer wordt dan ook meer toegepast dan je denkt.

Splitleer, zoals suède, is erg lastig te onderhouden en schoon te maken vanwege de open en grove structuur. Houd hier rekening mee.

Een offerte aanvragen of kom eens langs

Het tuigleer is in vele kleuren en diktes te verkrijgen. Wil je graag meer informatie ontvangen of direct een offerte aanvragen? Neen dan contact met ons op of kom langs in onze showroom.

Leersoorten