Leerlooien

Home » Leerlooien

Wat is leerlooien?

Het leerlooien is het proces waarbij dierenhuiden of -vellen worden behandeld om ze duurzaam, soepel en geschikt te maken voor gebruik in verschillende lederen producten, zoals schoenen, tassen, kleding en meubels. Dit proces zorgt ervoor dat het leer niet gaat rotten, hard wordt of verslechtert na verloop van tijd. Het looien verandert de eiwitstructuur van het collageen in de huid, waardoor het leer zijn gewenste eigenschappen krijgt. Voor elk type leer is wel een geschikt looiproces. Het ene leersoort is het andere niet en verschillende de eigenschappen van het leer van elkaar.

Verschillende methoden leerlooien

Er zijn verschillende methoden voor het looien van leer, en de keuze van de methode heeft invloed op de eigenschappen van het uiteindelijke product. Enkele veelvoorkomende looimethoden zijn:

  • Chroomlooien
  • Plantaardig looien
  • Leerlooien met tannines
  • Alum-tawing looien
  • Oi-tan looien

Chroomlooien

Dit is een van de meest gebruikte methoden voor het looien van leer. Hierbij wordt chroomzout gebruikt als looimiddel. Het proces is snel en efficiënt, resulterend in zacht, soepel leer. Chroomgelooide lederwaren behouden hun vorm en krimpen niet bij blootstelling aan water.

Plantaardig leerlooien

Bij deze methode worden natuurlijke stoffen zoals boomschors, bladeren en vruchten gebruikt als looimiddelen. Plantaardig gelooid leer heeft een natuurlijke uitstraling en ontwikkelt in de loop van de tijd een unieke patina. Het proces is milieuvriendelijker, maar kan langer duren dan chroomlooien.

Looien van leer met tannines

Tannines, die van nature voorkomen in bepaalde planten en bomen, worden gebruikt om leer te looien. Deze methode combineert enkele eigenschappen van chroom- en plantaardig looien en resulteert in leer met een goede stevigheid en kleurvastheid.

Alum-tawing

Aluminiumsulfaat wordt gebruikt als looimiddel in dit proces. Het wordt vaak gebruikt voor het looien van dierenvellen zoals vis- of reptielenleer.

Oil-tan

Hierbij worden oliën en vetten gebruikt om leer te looien. Het resultaat is leer dat zacht, buigzaam en waterafstotend is. Deze methode wordt vaak gebruikt voor het maken van leren jassen en laarzen.

Leerlooien duurzaam of niet

Type looiproces is bepalend voor de eigenschappen

Het looiproces is een cruciale stap in de lederproductie, omdat het bepaalt hoe het leer eruitziet, aanvoelt en presteert. De keuze voor een specifieke looimethode hangt af van het beoogde gebruik van het leer en de gewenste eigenschappen ervan, evenals milieufactoren en traditionele praktijken binnen de leerindustrie.

Duurzaamheid in leerlooien

Niet elk looiproces is even milieuvriendelijk. Het gebruik van chroom is zelfs schadelijk. Aangezien men steeds meer voor duurzaamheid kiest, zien we de populariteit van chroomvrij leer toenemen en kiest men ook meer en meer voor chroomvrij leer of zelfs voor andere leeralternatieven zoals fruitleer, cactusleer, mangoleer, etc.

Wil je leer kopen?

Wil je leer kopen dan is het dus handig om eerst te kijken wat je nodig hebt. Waarvoor je het leer wil gebruiken. En welke "kwaliteit" je wil hebben. Ga je voor het mooiste stuk leer ga dan voor een baan of voor een croupon (of natuurlijk voor een dubbele baan of dubbele croupon).

Wil je de kwaliteit van het leer zelf zien en voelen? Kom dan langs in ons magazijn. We hebben een grote voorraad huiden. Maak je keuze en neem direct de beste kwaliteit mee. Zo maken we leer kopen wel heel gemakkelijk.

Weet je al wat je wil? Dan kunnen wij het leer ook opsturen.

Een offerte aanvragen of kom eens langs

Wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact op of kom langs bij leergroothandel EuroLatino.