Druivenleer

Vegantisch leer gemaakt van restafval van de wijnproductie

Home » Leersoorten » Druivenleer

Druivenleer

Inmiddels is vegan leer niet meer weg te denken. De vraag naar alternatieve leersoorten neemt ontzettend toe en de keuze in alternatieven voor dierlijk leer wordt groter en groter. Vegea druivenleer is een voorbeeld van een succesvol leer alternatief. Het Vegea druivenleer wordt gemaakt van het restafval dat afkomstig is van de wijnproductie. De grondstoffen zijn dus altijd voorradig.

eigenschappen druivenleer

Zoals de meeste fruit leersoorten is druivenleer ook een restproduct. Althans het wordt ook vervaardigd uit restproducten afkomstig uit de "industrie". Waar bij ananasleer met name de vezels van de planten wordt gebruikt, zien we bij druivenleer de schillen, pitjes en stokje terug. De basis van het leer wordt deels bepaald door de grondstof die wordt geruikt. Zo voelt leer gemaakt van vezels iets lichter aan dan leer op basis van anders grondstoffen. De eigenschappen van druivenleer zijn:

  • sterk
  • komt sterk overeen met dierlijk leer
  • elastisch
  • duurzaam
  • slijt- en scheurvast
  • eenvoudig te verwerken

Wil je meer informatie over de mogelijkheden, kleuropties en dikte? Neem dan contact op of kom eens langs.

Voorbeeld van Druivenleer

Wat is druivenleer?

Druivenleer vindt zijn oorsprong in Italië en is "uitgevonden" door de chemist Francisco Merlini en de meubelontwerper Gianpiero Tessitore. Zij ontwikkelden een gepatenteerde techniek om restafval van de wijnproductie om te zetten in een vegan leer alternatief. Het resultaat is een bijna 100% plantaardig leer.

Bij de wijnproductie worden, zoals je weet, de druiven geperst. Daarna blijft er een groot deel aan restproduct achter, zoals de schillen, pitjes en stokjes. Dit restproduct wordt gebruikt als basis voor het druivenleer. Om de stevigheid en elasticiteit te krijgen wordt er plantaardige olie en een polyurethaan (PUD) op waterbasis toegevoegd. Hiermee creëren ze een soort eco composiet. De PUD zorgt er wel voor dat het leer niet 100% biologisch afbreekbaar is.

De voordelen van druivenleer

Het leer is voor 70% biologisch afbreekbaar

Geen zware metalen nodig bij de productie

Vrij van giftige stoffen

Geen dierenleed 

Grondstoffen altijd voorradig

Het mooie van druivenleer is dat het sterk is en dat de basisstof in principe altijd voorradig is. De wijnproductie blijft wel doorgaan en door goede afspraken te maken met wijnboeren is Vegea altijd verzekerd van aanvoer van de basisgrondstof. Zo gaat er bij de productie van wijn niks meer verloren.

Toepassingen voor druivenleer

Druivenleer is verbazingwekkend sterk en het kan in verschillende branches worden gebruikt. Een bekend luxe automerk heeft aangegeven het product te gebruiken voor de bekleding van de autostoelen:

  • tassen
  • kleding
  • schoenen
  • autoindustrie

Wil je geen gebruik maken van dierlijk leer, dan is druivenleer een uitstekende vegan basis en kun je het uitstekend combineren met cactus leer, kurkleer en ananasleer. Maakt de leersoort niet uit? Kies dan is een combinatie met tuigleer, runderleer of een andere leersoort een prima mogelijkheid.

Leuke feitjes over druivenleer

Elke 10 liter wijn levert ca. 2,5 liter aan restafval op. Hiervan kan 1 vierkante meter aan druivenleer worden gemaakt.

Druivenleer kopen of een offerte aanvragen

Het druivenleer is in een aantal kleuren verkrijgbaar. Aangezien het leer betrekkelijk nieuw en nog uniek is, is de voorraad beperkt. Wil je graag meer informatie ontvangen of direct een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze showroom.

Andere alternatieve leersoorten